210 років із дня народження Тараса Шевченка
210 років із дня народження Тараса Шевченка Анонси

9 березня 1814 року народився наш Кобзар, Тарас Григорович Шевченко — український поет, прозаїк, мислитель, живописець, графік, етнограф, громадський діяч.

Тарас Шевченко жодного разу не був у Одесі, проте місто шанує пам’ять великого Кобзаря та цінує його внесок в українську культуру.

У 1926 році в Одесі, на першій кінофабриці ВУФКУ, було створено фільм «Тарас Шевченко» (реж.П.Чардинін). Головну роль у ньому зіграв Амвросій Бучма. Вперше епізоди з життя та творчості письменника були втілені на екрані. Один із найдорожчих і наймасштабніших проектів періоду ВУФКУ, перший байопік українського кіно.

Майже століття потому, на екрани вийшов фільм "Тарас. Повернення" (реж. О. Денисенко). (Виробництво IнсайтМедiа, Одеська кiностудiя, Tanaris Production).

Ця кінострічка - новий погляд на образ Кобзаря. Музику для кiнострiчки написав вiдомий украïнський композитор Микола Скорик, для якого ця робота виявилася останньою.

Фільм розповідає про Тараса Шевченка на засланні, перед самим його звільненням з солдатчини. Сюжет фільму побудований на історії переслідування Шевченка агентами царської таємної поліції — «Охранки» у найтяжчі для нього останні тижні перебування в Новопетрівській фортеці.

Тарас Григорович Шевченко. Гайдамаки «Все йде, все минає — і краю немає».

Читає: Богдан Сильвестрович Ступка.

https://www.youtube.com/watch?v=zIXZDTlrkCU

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.