8 лютого 1873 року народився Петро Чардинін
8 лютого 1873 року народився Петро Чардинін Події

8 лютого 1873 року народився кінорежисер, сценарист, оператор та актор епохи німого кіно Петро Чардинін (справжнє прізвище Красавцев або Красавчиков).

У 1908 році Петра Чардиніна запрошено О. О. Ханжонковим на роботу до підприємства-кінофабрики «Ханжонков и Ко».

З осені 1917 року працював на кіностудії Д. Харитонова.

У 1918 році на екрани вийшов двосерійний фільм-бенефіс «Мовчи, сум, мовчи ...», яким ознаменувалося десятиліття кінематографічної діяльності Петра Чардиніна. Він поставив фільм за власним сценарієм і блискуче зіграв в ньому одну з ключових ролей. У цієї мелодрами, як і у фільму «Біля каміна», - рекордні комерційні збори за весь час існування буржуазного кінематографа.

З 1923 р. працював в Україні на 1-й Одеській держкінофабриці ВУФКУ.

У його фільмах знімалися всі кінозірки німого кіно — Віра Холодна, Іван Мозжухін, Володимир Максимов, Вітольд Полонський, Осип Рунич, Іван Худолеев, Софія Гославський, Віра Караллі та багато інших.

За своє творче життя Петро Іванович зняв не тільки ігрові, а й безліч хронікальних фільмів. Один з них, документальний, присвячений улюбленій актрисі - «Похорон Віри Холодної».

https://www.youtube.com/watch?v=bg54S1OVv6M&feature=emb_title&fbclid=IwAR2pmtA272vmuk0mmg20JfPhb6H7p4_XZLzrNuW6VJemjrPhOjkL-otrtrg

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.