День народження Тараса Шевченка
День народження Тараса Шевченка Події

Сьогодні день народження Тараса Шевченка, українського поета, художника, мислителя.

Хоча Тарас Шевченко жодного разу не був у Одесі, місто шанує пам’ять великого Кобзаря та цінує його внесок в українську культуру.

У 1926 році в Одесі, на першій кінофабриці ВУФКУ, було створено фільм «Тарас Шевченко» (реж.П.Чардинін). Головну роль у ньому зіграв Амвросій Бучма. Вперше епізоди з життя та творчості письменника були втілені на екрані.

І ось, майже століття потому, на екрани виходить фільм "Тарас. Повернення" (реж. О. Денисенко). (Виробництво IнсайтМедiа, Одеська кiностудiя, Tanaris Production).

Як зазначив голова ПрАТ "Одеська кiностудiя" Андрiй Осiпов, ця кiнострiчка - новий погляд на образ Кобзаря. Музику для кiнострiчки написав вiдомий украïнський композитор Микола Скорик, для якого ця робота виявилася останньою.

Фільм розповідає про Тараса Шевченка на засланні, перед самим його звільненням з солдатчини. Сюжет фільму побудований на історії переслідування Шевченка агентами царської таємної поліції — «Охранки» у найтяжчі для нього останні тижні перебування в Новопетрівській фортеці.

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.