35-а річниця Чорнобильської катастрофи
35-а річниця Чорнобильської катастрофи Події

Вночі 26 квітня 1986 року серія вибухів зруйнувала четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Ця подія, яку згодом назвали трагедією ХХ століття, стала найбільшою техногенною катастрофою.

Найвідоміші фільми про Чорнобиль:

«Чорнобиль: Останнє попередження» (1991)

Перший міжнародний американсько-британсько-радянський фільм про трагедію на ЧАЕС. «Останнє попередження» – це стрічка про лікарів світу, які об’єднуються, щоб допомогти постраждалим в аварії.

«Аврора» (2006)

Фільм розповідає про онкохвору дівчинку Аврору з прип’ятського сиротинця, яка мріяла стати балериною. Під час лікування від опромінення в США вона зустрічає зірку колись радянського, а тепер американського балету Ніка Астахова, змінюючи його життя. Це перший український художній фільм про трагедію на ЧАЕС, створений через 20 років після аварії. Знятий телевізійною режисеркою Оксаною Байрак, він вийшов у прокат і був висунутий Україною на здобуття «Оскара» в номінації «Кращий фільм іноземною мовою».

«Заборонена зона» (2012)

Сюжет: група американців, яка вирішує помандрувати в екстремальний тур до України, зокрема зони відчуження Прип'яті, знаходить мутантів і свою смерть (усе в дусі постапокаліптичних фільмів). Стрічку знімали частково в Сербії та Угорщині, але переважно в Україні, у Прип’яті.

«Метелики» (2013)

Українська стрічка режисера Віталія Воробйова. Існує дві версії серіалу — чотирисерійна версія та односерійна версія (тривалістю 120 хв).Випускниця 10-го класу Аля та її старша сестра їдуть на автомобілі на вихідні до родичів у Прип'ять. На під'їзді до Чорнобильської АЕС їхнє авто ламається і вони стають свідками вибуху на атомній станції. Відразу же до станції відправляються пожежні автомобілі, які зіштовхують з дороги поламаний автомобіль дівчаток. Після цього сестри пішки відправляються у Прип'ять, не розуміючи яка відбулася трагедія.

«Чорнобиль» (2019)

П'ятисерійний британо-американський мінісеріал, створений і написаний Крейгом Мезіном та зрежисований Юганом Ренком. Історична драма спільного виробництва американського кабельного каналу HBO та британського Sky Atlantic. Події сюжету розгортаються після вибуху реактора на Чорнобильській атомній електростанції, однієї із найбільших техногенних катастроф в історії. У центрі уваги — екранізовані розповіді учасників подій, що вижили після вибуху на найбільшій електростанції країни, і людей, які займали керівні посади. Значна частина сюжету мінісеріалу базується на спогадах жителів Прип'яті, розказані у книзі Світлани Алексієвич "Чорнобильська молитва".

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.