День народження Віри Холодної
День народження Віри Холодної Події

Сьогодні виповнюється 127 рік із дня народження "королеви екрану", жінки-епохи, зірки німого кіно —
Віри Холодної (05.08.1893 - 16.02.1919).

Дівоче прізвище Віри — Левченко. Вона народилася в Полтаві в 1893 році, проте незабаром з сім'єю переїхала до Москви, де здобула освіту, вийшла заміж за юриста Володимира Холодного та вирішила стати актрисою. З початком Першої світової війни її чоловік відправився на фронт, а Віра почала акторську кар'єру. Після невеликої ролі в постановці "Анни Кареніної" Холодна звернулася в кіноательє одного з ключових діячів дореволюційного кіно — Олександра Ханжонкова, де швидко стала провідною актрисою.

Вона зачаровувала, вабила, закохувала... Вона не залишала нікого байдужим. Глядачі її обожнювали!..

Вона не грала, вона жила в об'єктиві кінокамери.

Екранна пристрасть була такою переконливою, що кожного наступного партнера з фільму записували в коханці Віри. І постійно зростала кількість історій про чоловіків, які скоротили комусь або собі свій вік через невдале кохання до Холодної.

І раптом 16 лютого 1919 року, після короткої хвороби, вмирає в неповних 26 років. Офіційна версія — грип з ускладненнями, так звана "іспанка".

Однак для людей це було занадто просте пояснення. Непристойні вигадки про її коханців трансформувалися у вигадки про причини передчасної смерті.

Пліткарі наполегливо сперечалися, чи шпигувала Холодна на користь більшовиків, білих або французів. Розстріляли її моряки, отруїли чи білими ліліями або її задушив ревнивий коханець?

ЇЇ життя та смерть були оповиті загадками й таємницями, які не вщухають до сьогодні.

За своє коротке життя вона змінила кінематограф назавжди...

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.