День пам'яті Чорнобильської трагедії
День пам'яті Чорнобильської трагедії Анонси

У ніч проти 26 квітня 1986 року в місті Прип’ять Київської області сталася Чорнобильська аварія — це техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа. Два теплових вибухи зруйнували четвертий енергоблок. На даху почалась пожежа. Утворилася радіоактивна хмара. Майже 200 тисяч людей евакуювали з зон забруднення. Аварія на ЧАЕС є однією з найбільших катастроф ядерної енергетики у світі. Вона призвела до створення Міжнародної шкали ядерних подій, і одержала в ній максимальний бал – 7. Скласти конкуренцію чорнобильській катастрофі може тільки аварія на японській станції Фукусіма, що відбулася у 2011 році. Вони перебувають на одному щаблі небезпеки.

У ліквідації наслідків аварії взяли участь понад 600 тисяч людей. Переважно цим займалися військові – кадрові та мобілізовані з запасу. Вже у травні міністерство оборони СРСР видало наказ про спеціальні військові збори з ліквідації наслідків.

У цей день вшануймо ліквідаторів, за їх сміливість та відвагу! Передаємо найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом. Їх подвиг назавжди увійшов до літопису мужності і патріотизму українського народу.

Нехай чорнобильські дзвони озвуться в наших душах жалем, милосердям та співчуттям.

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.