Два проекти першої сценарної лабораторії «Кіно-Авеню»  будуть реалізовуватись  наступного року.
Два проекти першої сценарної лабораторії «Кіно-Авеню» будуть реалізовуватись наступного року. Анонси

20 листопада на круглому столі, організатори першої в Україні експериментальної сценарної лабораторії "Кіно-Авеню" (“FilmAve.”) підбили  підсумки двомісячної роботи. Обговорили чи потрібні Україні такі лабораторії та проблеми ринку сценаристів.

Лабораторія була реалізована завдяки ініціативі кіностудії «Альба-фільм» та Одеської кіностудії, за підтримки Українського культурного фонду.

Вікторія Трофіменко, ініціатор і куратор проекту, продюсер «Альба-фільм» зазначила, що лабораторія, не зважаючи на відведений короткий термін, пройшла успішно. Хоча на старті, в період збору заявок, організатори стикнулись з рядом проблем.

«Ми побачили, що в Україні фахівці не були готові до лабораторії. Високим був рівень недовіри, навіть агресивної реакції. Часто це викликано страхом обману і можливої крадіжки сценарію. Хоча, насправді, лабораторії дають можливість закріпити публічно за собою авторство сценарію і вберегти сценариста від крадіжки в майбутньому. Тому не потрібно боятись брати участь»

Два сценарії, які брали участь у лабораторії в 2019 році будуть взяті в реалізацією Одеською кіностудією.

Андрій Осіпов, голова правління Одеської кіностудії зазначив, - «Одеська кіностудія завжди використовувала новаторські підходи і відкривала майбутніх зірок, такий підхід ми будемо підтримувати. Співучасть в проекті, звичайно, несла фінансові затрати, проте ми досягнули успіху – два сценарії взято нами в роботу. Крім того, ми зараз працюємо над формуванням плану робіт виробництва на 2020-21 роки. Отже, ми готові розглядати й інші проекти».

Український культурний фонд, розглядає можливість подовження проекту та виведення його на кількарічний цикл. Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду зазначила, - «Основне завдання, яке ми ставимо перед Українським культурним фондом з точки зору існуючих норм - перехід від реалізації бюджету з однорічного до трирічного циклу. Тоді ми можемо говорити про сталість і вплив на галузь. Розглядаємо бюджети, щоб лабораторія мала змогу відбутись на більш масштабному рівні. Крок в потрібному напрямку зроблено, будемо рухатись далі»

Один із скрипт-докторів лабораторії , сценарист, продюсер InnerGravityProduction

Максим Данкевич, зупинився на важливості проведення сценарних лабораторій в подальшому, - «Важливість лабораторії полягає, в першу чергу, у нетворкінгу. В Україні сценарист не маючи агента, менеджера чи продюсера, замкнутий сам в собі. Відповідно пише сам собі і йому складно отримати професійний зворотній зв’язок. При цьому якість критики в країні існує на доволі примітивному рівні» 

Олександр Омельянов, співпродюсер одного зі сценаріїв лабораторії, продюсер Sister’sproduction, висловився з точки зору роботи продюсера, – «З колегами часто обговорюємо, що на ринку не вистачає хороших сценаріїв. Тому така ініціатива, переконаний, допоможе усім нам вийти на новий рівень».

Окремо обговорили українські стандарти і проблеми ринку сценаристів. За якими принципами має формуватися гонорарна сітка, який формат залучення сценариста тощо.

Нагадаємо, у вересні цього року вперше в Україні була створена унікальна сценарна лабораторія,  учасниками якої стали 8 сценаристів.

В рамках лабораторії сценаристи отримали ґрунтовне доопрацювання поданих сценаріїв і повний курс девелопменту. Участь у лабораторії була безкоштовною на конкурсній основі. Загалом робота сценарної лабораторії складалася з шести етапів.

Учасники пройшли глибинний процес розробки сценарних проектів за класичною методологією та з залученням експериментальних методів – починаючи з групового аналізу сценарію скрипт-докторами, сценарних розстановок, роботи з скрипт-докторами,усамітнення в резиденції в мальовничому місці на три тижні для переробки сценарію, до читки переписаного сценарію перед фокус групою майбутнього фільму.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України.

 

Більше інформації - filmave.org

 

 

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.