Стартували зйомки кінофільму "Тепер я турок, не козак..." (реж. В.Новак)
Стартували зйомки кінофільму "Тепер я турок, не козак..." (реж. В.Новак) Події

Розпочалися зйомки нового фільму Одеської кіностудії.

Кінофільм «Тепер я турок, не козак…» (реж. Віллен Новак) минулого року виграв 11 пітчинг Державного агентства з питань кіно та отримав держпідтримку.

Надаємо інформативну довідку щодо картини.

 

Виробник кінокартини Одеська кіностудія. Бюджет стрічки становить 46,2 млн.грн., з яких 80% коштом державної підтримки.

Це є одним з наймасштабніших кінопроектів в Україні.

У кінокартині зображено побут довоєнного Маріуполя, непрості відносини співжиття різних національностей, події Другої світової війни на території України, колабораціонізм, знищення єврейського населення:

«Маріуполь. Довоєнне життя в невеликому українському місті на березі Азовського моря. 17-річні Фрося і Льончик у вирі першого пристрасного кохання і мріють одружитися. Але Фрося українка, а Льончик єврей. Дуже важко батькові дівчини поріднитися з таким. Олексій Іванович добра людина, але своєрідний православний вірянин. Як йому поступитися своїми переконаннями та пустити в сім'ю іновірця?»

Автором сценарію фільму є письменник та драматург Євген Митько. Твір є автобіографічним – сам Євген Миколайович народився в Маріуполі у 30-ті роки та
пройшов окупацію. Наприкінці 90-х років сценарист висловив бажання, щоб режисером картини виступив тільки Вілен Новак. Та понад 20 років сценарій чекав на реалізацію.

Режисер-постановник фільму – Вілен Захарович Новак – Народний артист України, кіноакадемік та член Національної академії мистецтв України. Його по праву вважають радянським та українським класиком кінематографа. Він зняв такі популярні картини, як «Вторгнення», «Дві версії одного зіткнення», «Гу-га», «Принцеса на бобах» та інші.

Оператором-постановником фільму став Данил Дєдков, молодий та перспективний кінооператор.

Художником-постановником проєкту є Віктор Фомін, учень відомого майстра Валентина Гідулянова. На рахунку цього художника десятки фільмів та серіалів як в Україні, так і в країнах ближнього зарубіжжя.

Композитором фільму стане заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка – Володимир Гронський. В його фільмографії десятки фільмів, він є автором симфонічних поем, струнних квартетів та балетних сюїт.

Виконавчим продюсером картини є Олена Дементьєва, яка очолює Департамент кіновиробництва Одеської кіностудії.

Генеральний продюсер Андрій Осіпов.

До акторського складу фільму, поряд із відомими і досвідченими акторами, увійшло багато нових молодих облич – Роланд Мішко та Анастасія Марків (учасниця 10-ого сезону телепрограми «Х-Фактор», для неї це кінодебют). Наймолодша роль –маленького Женьки – дісталася 8-річному Максиму Гораю з Києва, який вже активно освоює акторську професію. Актори-початківці працюють в тандемі зі справжніми метрами екрану, які вже давно знайомі українському глядачу.

Одну з головних ролей у фільмі грає Віктор Жданов – актор Київського академічного театру, відомий своїми ролями у фільмах «Захар Беркут», «Додому», «Кіборги. Герої не вмирають» та інші.

У фільмі «Тепер я турок, не козак» зіграє й Ірина Мельник, на рахунку якої понад 70 ролей у фільмах та серіалах. Своя роль дісталась Ользі Радчук , яка вже добре відома українському глядачеві – у її фільмографії 75 ролей в кіно та телесеріалах. Разом з нею участь у зйомках бере Артем Вільбік – актор серіалу «Я тебе знайду», «Суддя» та «Готель «Купідон». Також на екрані можна буде побачити двох відомих одеситів – Олексія Горбунова та
Георгія Делієва, та актрису Одеського академічного російського драматичного театру – Анастасію Борисову.

Зйомки проходять як на території Одеси, так і області. Однією з основних локацій фільму стане село Ковалівка Біляївського району. Мальовниче селище знаходиться на березі Куяльницького лиману, що дозволяє побачити красу українського краю.

Як зазначають автори, фільм створюють не з метою вразити, а щоб відкрити глибини людської душі. Кінокартина закликає до терпіння і людяності, до взаємної виручки та любові. За жанром картина є трагікомедією. Вона розрахована на масову аудиторію та планується до широкого прокату.

Поділитись з друзями:
Одесская Киностудия Created with Sketch.